IUF logo; clicking here returns you to the home page.
IUL
Förenar livsmedels- och lantarbetare samt hotellanställda världen över


Det kampanj för att rädda Boddingtons bryggeri

Upplagd på IULs hemsida den 02-Nov-2004

Skicka denna artikel till en vÅ n.



Interbrew, världens lokala bryggeri, tycks mer intresserat att lägga ner lokala bryggerier än att bevara bryggeritradition.
Den 9 september tillkännagav InBevs (f.d. Interbrew) ledning Boddingtons-bryggeriets stängning. Boddingtons “Cream of Manchester”, som ölsorten kallas, har bryggts i detta lokala bryggeri sedan 1778 med användning av eget källvatten.

Arbetare från Interbrews Boddingtons-bryggeri som infunnit sig i Louvain, för sin kampanj för att hålla Boddingtons bryggeri i Manchester öppet, mottog starkt stöd från EFFAT (Europeiska fackföreningsfederationen för livsmedels-, jordbruks- och turismsektorn), de belgiska fackföreningarna ACV-CSC och ABVV-FGTB, såväl som från delegater från franska, tyska, luxemburgska och holländska fackföreningar.

För två år sedan avvärjde man de första planerna på att stänga detta anrika bryggeri och de anställda och deras representanter kom överens med företagsledningen om en ny organisation inklusive kostnadsbesparingar för att säkra bryggeriets framtid på sikt. Mike Thompson, T&G (Transport and General Workers Union)Convenor, säger att “ som en följd av denna överenskommelse gick produktiviteten upp med 40 %, produktmärket med 4 % och vinsten steg till £ 16.5 milj. (€ 24milj., ca 220 milj. SEK)”.

Till delegationen från T&G, som infunnit sig i Louvain för att träffa InBevs ledning, anslöt sig representanter för EFFAT och belgiska fackföreningar, tillika med delegater från flera av InBevs fabriker i bla. Luxemburg, Tyskland, Frankrike och Holland, och stöd erhölls också från föreningen “Campaign for Real Ale”. Delegationen motsatte sig starkt planerna på nedläggning och uttryckte vid ett möte med Marc Croonen, InBevs Senior Human Resources Executive, personalens beslutsamhet.

Mike Thompson säger: “vi har tittat på siffrorna och kan inte finna någon förklaring till nedläggningen. Personalen har gjort allt som begärdes och mer. Nu inriktas dessa ansträngningar och denna kreativitet på att rädda jobben och bryggeriet. Webbplatsen “save the cream” har haft 100.000 besök. De som stöder kampanjen, däribland alla studerande runt nordvästra England, uppmanar till boycott av Boddingtons och andra InBev produkter som Stella Artois, om bryggeriet läggs ner. Vi har inte intrycket att företaget tagit med i beräkningen den skada för produktmärket förslaget kan komma att ha”.

Mike Benner, huvudansvarig för kampanjen för Real Ale, tillade: “Interbrew gav sig in på marknaden i UK med löften om att satsa på högt renommerade brittiska ölsorter som Boddingtons och Draught Bass och detta har helt enkelt inte inträffat. Interbrews grundsats att vara 'Världens lokala bryggeri' tycks ha övergivits till förmån för vinstmaximering till varje pris”.

De belgiska fackföreningarna sade att: "det här projektet visar på betydelsen av internationell samverkan mellan fackföreningarna. Liksom de belgiska fackföreningarna spelar vi en speciell roll, med tanke på att InBev har sitt huvudkontor i Louvain. Vi har flera gånger frågat efter inrättandet av en “uppförandekod" för alla InBevs fabriker i världen. Vi skulle vilja att InBev agerar ansvarsfullt också på europeisk och internationell nivå, att hänsyn visas till lokala traditioner, arbetsplatser och att socialt stöd ges vid behov. För att bättre kunna hantera liknande scenarion hädanefter, efterlyser vi ökad kompetens och fler mandat till det europeiska företagsrådet.”

Harald Wiedenhofer, EFFAT:s generalsekreterare sa att: “Tillkännagivandet visar att InBevs företagsledning inte lyckas leva upp till sina åtaganden och endast syftar till att behaga sina investerare medan Boddingtons arbetare gjprt vad som ankom dem. Vad som händer arbetarna hos Boddingtons kan hända var som helst annorstädes, vare sig det är Hannover, Dommelen eller till och med Louvain...Det är anledningen till denna europeiska manifestation: att få Inbevs företagsledning att förstå att varken arbetare eller konsumenter är beredda att acceptera sådana provocerande beslut”.